Το Κορδελιό , κατά ελληνική παλαιότερη ονομασία είναι παραθαλάσσιος προάστιος δήμος της Σμύρνης στην Τουρκία, καλούμενος επίσημα Περαία, ή κοινώς Πέρα Μεριά, και στη τουρκική Καρσίγιακα (που σημαίνει το ίδιο, αντιπέρα ακτή) και που σήμερα αποτελεί πρωτεύουσα ομώνυμης επαρχίας της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης.

Βρίσκεται απέναντι σχεδόν της Σμύρνης (βορειοδυτικά) και σε απόσταση περίπου 13,5 μίλια ή 20 χλμ. επί της προ Καραμπά σιδηροδρομικής γραμμής. 

Το Κορδελιό συνορεύει ανατολικά με τον Μπουρνόβα, βόρεια με την Μενεμένη και δυτικά με το Τσιγλί. Η μεταξύ Σμύρνης και Κορδελιού συγκοινωνία διεξάγεται τόσο οδικά, παραλιακά τον μυχό του κόλπου, όσο και με μικρά επιβατηγά σκάφη (καραβάκια), για συντομότερα διάρκειας 20 περίπου λεπτών της ώρας. Το κλίμα της είναι καθαρά μεσογειακό με κύριους άνεμους το Καλοκαίρι τους βορειοδυτικούς (μπάτης).

Το όνομα του προαστίου αυτού προέρχεται από την ονομασία παλαιού βυζαντινού Μοναστηριού του "Κορδολέοντος" που έχτισαν οι ιππότες την εποχή των Σταυροφοριών και που βρίσκεται επί του παρακείμενου όρους Σιπύλου, που είναι απόληξη του όρους του Ταντάλου. Ο πληθυσμός του Κορδελιού πριν την Μικρασιατική Εκστρατεία κατά πλειοψηφία ήταν ελληνικός που ανέρχονταν περίπου στους 15.000 κατοίκους. Παρά την καταστροφή της Σμύρνης το Κορδελιό παρέμεινε ανέπαφο διατηρώντας μέχρι σήμερα στο παλαιό τμήμα του την παλιά του αίγλη με τις ωραίες επαύλεις, τους κήπους και τη γραφική της παραλία που επί το πλείστον σήμερα αποτελεί θέρετρο αξιωματικών του τουρκικού στρατού.

Στο βορειοανατολικότερο μέρος της παραλίας του Κορδελιού λεγόμενο Αλίμπεη (όρμος) υφίσταται βιομηχανική ζώνη με ναυτική βάση και ναυπηγεία στα οποία γίνονται δεξαμενισμοί και συντηρήσεις συνηθέστερα αποβατικών πολεμικών πλοίων.

Σήμερα το Κορδελιό έχει καταστεί σπουδαία πόλη, από το 1984 αποτελεί ανεξάρτητο δήμο, με μεγάλη ανοικοδόμηση, εμπόριο, τουρισμό και συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Περισσότερο γνωστή σήμερα είναι με τον σπουδαίο αθλητικό ποδοσφαιρικό της σύλλογο Καρσίγιακα που φέρεται με τα χρώματα της οθωμανικής αυτοκρατορίας (ερυθρό και πράσινο) και να έχει τους περισσότερους αριθμητικά τούρκους φιλάθλους. Στο Κορδελιό τον Ιανουάριο του 1923 πέθανε η μητέρα του Κεμάλ Ατατούρκ.

Contact Us

Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales.

Mail Us
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Phone
+123 456 7890
Location
2411 Any Street - Any Town.

Features

Top Events

16.07.2012
Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales velit.

17.07.2012
Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales velit. Nam elit ligula elit sit ipsum netus.

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sit amet nibh.