Η Σεβάστεια (τουρκικά: Sivas, αρμενικά: Սեբաստիա, περσικά: Sebhasd) είναι η πρωτεύουσα της επαρχίαςΣίβας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική απογραφή του 2007, ο πληθυσμός της ήταν 300.795. Πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούσαν εκεί 1.500 τουρκόφωνοι χριστιανοί ορθόδοξοι που διατηρούσαν σχολείο και εκκλησία. Υπηρχε επίσης και ανεπτυγμένη αρμένικη κοινότητα. Η πόλη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.278 μέτρων με την ευρεία κοιλάδα του Άλυ ποταμού, είναι μια μέτρια μεγέθους πόλης, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της περιοχής, παρόλο που η οικονομία παραδοσιακά βασίζεται στη γεωργία.

Με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, η πόλη απέκτησε νέα οικονομική σημασία ως συμβολή σημαντικών σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν τις πόλεις Καισάρεια, Σαμψούντα, και Ερζερούμ. Η πόλη συνδέεται αεροπορικώς και με την Κωνσταντινούπολη.

Η Σεβάστεια είναι μία πόλη που εμφανίζεται μπροστά σου ξαφνικά καταμεσής στην ανατολική στέππα. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη του χρόνου, από την κλασσική εποχή μέχρι σήμερα, και πηγάζει κυρίως από το γεγονός της τοποθεσίας της στις εμπορικές οδούς βορρά-νότου και ανατολής-δύσης προς το Ιράκ και προς το Ιράν. Μια μικρή πόλη, με χαρακτηριστικότατο ανατολικό χρώμα, βρίσκεται στο δρόμο του Κόκκινου Ποταμού (Kizilirmak) και ζει από τη γεωργία, τη βιομηχανία και το εμπόριο.

Αρχαιολογικές ενδείξεις υπάρχουν από την εποχή των Χετταίων. Μετά τον 3ο Μιθριδατικό Πόλεμο ο Πομπήιος ιδρύει την "Μεγαλόπολη" το 64 π.Χ., ενώ στα νομίσματα η πόλη αναφέρεται ως Σεβάστεια ήδη τον 1ο αιώνα προς τιμήν του Αυγούστου, καθώς η λέξη "Σεβάστεια" συνιστά το θηλυκό αντίστοιχο του Αυγούστου στην ελληνική γλώσσα. Την εποχή του Διοκλητιανού αποτελεί πρωτεύουσα της Ελάσσονος Αρμενίας. Διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στα πρώτα στάδια της χριστιανικής εκκλησίας και του ασκητισμού από τον 4ο αιώνα, με πρόσωπα όπως τον Ευστάθιο, ο οποίος εισήγαγε το ασκητικό ρεύμα στους Αρμενίους. Μετά το 1071 περνά στους Δανισμενίδες, το 1174 στους Σελτζούκους, το 1398 στους Οθωμανούς, το 1400 στον Ταμερλάνο, το 1408 την παίρνουν πίσω οι Οθωμανοί και γίνεται διοικητικό κέντρο της επαρχίας του Ρουμ. Από το 1913 αρχίζουν μεγάλα δεινά για τους Αρμενίους και τους Έλληνες. Σε συνέδριο του 1919 εδραιώνεται η δύναμη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και η πόλη απεικονίζεται σε χαρτονόμισμα.

Contact Us

Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales.

Mail Us
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Phone
+123 456 7890
Location
2411 Any Street - Any Town.

Features

Top Events

16.07.2012
Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales velit.

17.07.2012
Suspendisse in ipsum ut magna pharetra aliquet non sodales velit. Nam elit ligula elit sit ipsum netus.

Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec sit amet nibh.